Urfa'nın Meşhur Fıstığı

Yemek Kültürü 15.08.2021 - 16:00, Güncelleme: 15.08.2021 - 17:21
 

Urfa'nın Meşhur Fıstığı

Urfa fıstığı özelliği için en önemli nokta tadıdır. Doğrudan tüketildiğinde veya tatlı olarak kullanıldığında tadanların oldukça hoşuna gider.
Urfa Fıstığı Urfa fıstığı Türkiye’de en çok tüketilen fıstık çeşidi olmasına karşılık genelde Antep Fıstığı olarak bilinmektedir. Esasında Şanlıurfa bölgesinde yetişen fıstık, bölgede yeterli sanayi olmamasından Gaziantep’teki fabrikalarda işlenmektedir. Bu durum da Urfa fıstığının Antep fıstığı olarak bilinmesine yol açmaktadır. Urfa Fıstığı Nedir? Urfa fıstığı tanımı itibariyle sakız ağacıgiller familyasına mensup olan ağaçta yetişen meyvelerdir. Kuruyemiş olmasına karşılık ağaçta yetiştiğinden Urfa fıstığı temelde meyvedir. Yağlı ve ince kabuklu yapısı ile kendisine özgü tadı bulunmaktadır. Kuruyemiş olarak doğrudan tüketildiği gibi tatlıcılık ve yiyecek sektöründe de yaygın olarak kullanılmaktadır. Urfa Fıstığı Özellikleri Neler? Urfa fıstığı özelliği için en önemli nokta tadıdır. Doğrudan tüketildiğinde veya tatlı olarak kullanıldığında tadanların oldukça hoşuna gider. Aynı zamanda besleyici olması sayesinde de sporcular tarafından da tercih edilir. Urfa fıstığı normalde dikildikten sonra 4 – 6 yıl içinde meyvelerini vermeye başlamaktadır. Bazı durumlarda bu süre 8 yıla kadar çıkabilmektedir. Sıcak ve kurak iklimde yetişen ağaç özellikle nemsiz ortamda gelişim göstermektedir. Fıstık ağacı çok fazla sulama ihtiyacı duymayan yapıda olduğu için bölge şartlarına tam uyumlu bir şekilde yetişmektedir. Kök yapısı dayanıklı ve sağlam olan fıstık ağacının yetişme koşulları da son derece kolaydır. Sonbahar ve ilkbahar aylarında fidan dikimi yapılan fıstık ağaçları ortalama olarak 10 yılda ürünlerini vermeye başlar. Elde edilecek olan Urfa fıstıkları sadece tat olarak değil sağlık açısından da oldukça etkilidir; Urfa fıstığının besin değeri yüksektir ve doyurucudur. İçinde lif, protein, çeşitli vitaminler ile demir ve kalsiyum bulunmaktadır. Kolesterolü düşüren yapısı vardır. İçeriğinde yer alan B6 vitamin kanser türlerinin gelişmesini engeller. Göğüs ağrılarını hafifletir. Bol miktarda sahip olduğu lif sayesinde midede oluşmuş asit miktarını dengeler. Antioksidan açısından zengin olduğundan cildin yenilenmesinde yardımcı olmaktadır. Lutein ve zeaksantin hücrelerinin hasar görmemesi için yardımcı olur. Yaşa bağlı olarak meydana gelecek görme bozukluklarını da geciktirir. Bu yararlarının yanında baklava, kadayıf gibi çok sevilen tatlıların yanında dondurma, çikolata, süt tatlıları gibi çok farklı tatlı çeşitlerinde de kullanılmaktadır.
Urfa fıstığı özelliği için en önemli nokta tadıdır. Doğrudan tüketildiğinde veya tatlı olarak kullanıldığında tadanların oldukça hoşuna gider.

Urfa Fıstığı

Urfa fıstığı Türkiye’de en çok tüketilen fıstık çeşidi olmasına karşılık genelde Antep Fıstığı olarak bilinmektedir. Esasında Şanlı urfa bölgesinde yetişen fıstık, bölgede yeterli sanayi olmamasından Gaziantep’teki fabrikalarda işlenmektedir. Bu durum da Urfa fıstığının Antep fıstığı olarak bilinmesine yol açmaktadır.

Urfa Fıstığı " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank"> Urfa Fıstığı Nedir?

Urfa fıstığı " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank"> Urfa fıstığı tanımı itibariyle sakız ağacıgiller familyasına mensup olan ağaçta yetişen meyvelerdir. Kuruyemiş olmasına karşılık ağaçta yetiştiğinden Urfa fıstığı " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank"> Urfa fıstığı temelde meyvedir. Yağlı ve ince kabuklu yapısı ile kendisine özgü tadı bulunmaktadır. Kuruyemiş olarak doğrudan tüketildiği gibi tatlıcılık ve yiyecek sektöründe de yaygın olarak kullanılmaktadır.

Urfa Fıstığı " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank"> Urfa Fıstığı Özellikleri Neler?

Urfa fıstığı " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank"> Urfa fıstığı özelliği için en önemli nokta tadıdır. Doğrudan tüketildiğinde veya tatlı olarak kullanıldığında tadanların oldukça hoşuna gider. Aynı zamanda besleyici olması sayesinde de sporcular tarafından da tercih edilir. Urfa fıstığı " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank"> Urfa fıstığı normalde dikildikten sonra 4 – 6 yıl içinde meyvelerini vermeye başlamaktadır. Bazı durumlarda bu süre 8 yıla kadar çıkabilmektedir. Sıcak ve kurak iklimde yetişen ağaç özellikle nemsiz ortamda gelişim göstermektedir. Fıstık ağacı çok fazla sulama ihtiyacı duymayan yapıda olduğu için bölge şartlarına tam uyumlu bir şekilde yetişmektedir.

Kök yapısı dayanıklı ve sağlam olan fıstık ağacının yetişme koşulları da son derece kolaydır. Sonbahar ve ilkbahar aylarında fidan dikimi yapılan fıstık ağaçları ortalama olarak 10 yılda ürünlerini vermeye başlar.

Elde edilecek olan Urfa fıstıkları sadece tat olarak değil sağlık açısından da oldukça etkilidir;

  • Urfa fıstığının besin değeri yüksektir ve doyurucudur. İçinde lif, protein, çeşitli vitaminler ile demir ve kalsiyum bulunmaktadır.
  • Kolesterolü düşüren yapısı vardır.
  • İçeriğinde yer alan B6 vitamin kanser türlerinin gelişmesini engeller.
  • Göğüs ağrılarını hafifletir.
  • Bol miktarda sahip olduğu lif sayesinde midede oluşmuş asit miktarını dengeler.
  • Antioksidan açısından zengin olduğundan cildin yenilenmesinde yardımcı olmaktadır.
  • Lutein ve zeaksantin hücrelerinin hasar görmemesi için yardımcı olur. Yaşa bağlı olarak meydana gelecek görme bozukluklarını da geciktirir.

Bu yararlarının yanında baklava, kadayıf gibi çok sevilen tatlıların yanında dondurma, çikolata, süt tatlıları gibi çok farklı tatlı çeşitlerinde de kullanılmaktadır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve urfaguncel.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
avcılar escort