Siverek Şire Üzümü

Yemek Kültürü 16.08.2021 - 17:45, Güncelleme: 17.08.2021 - 18:36
 

Siverek Şire Üzümü

Siverek şire üzümü bölgenin en önemli meyveleri arasında yer alır.
Siverek Şire Üzümü Siverek şire üzümü bölgenin en önemli meyveleri arasında yer alır. Kendisine özgü yapısı ve tadı ile lezzetli bir meyve olan Siverek üzümü şekerli yapısı ile farklı tariflerin hazırlanmasında da tercih edilmektedir. Siverek Şire Üzümü Nedir? Şanlıurfa’nın ilçesi Siverek’te yetişen üzümler olan Siverek Şire üzümleri kendilerine özgü tatları ile dikkat çeker. Şire üzümü dökürgen yapıdadır ve özellikle çok şekerli olması sayesinde tatlı tadı vardır. Şire üzümünden bastık, dilm, muska, pestil gibi farklı gıdalar yapılmaktadır. Üzümden yapılan besinler şire olarak adlandırılır. Şire, bölgede yetişen üzümden yapılan besinlerin ortak adıdır. Üzümlerin çürükleri ayıklama sonrasında yıkanır. Ardından sal olarak adlandırılan teknenin üzerine boşaltılmaktadır. Üzümlerin üzerinde dağdan getirilmiş olan şire toprağı olarak anılan ve pudradan daha yoğun olan toprak eleme yöntemi ile dökülmektedir. Toprak, şirenin saydam olmasını sağlayacaktır. Toprağın dökülmesi sonrasında üzüm çiğnenmeye başlanır. Salda ezilerek çıkarılmış olan üzüm suyu kovalar ile kazana alınır. Ocağın altı yakılır ve kaynayınca da ocağın altında bulunan ateş çekilerek söndürme işlemi yapılır. Biraz soğuma sonrasında kazanın içinde bulunan şire bakır leğenlere alınır. Soğuma sonrasında ise maşere kazanın dibinde kalan topraklar temizlenecektir. Nişasta ile su yoğurulur ve boza kıvamına getirilir. Şire daha sonra dikkatli şekilde süzülür. Şire süzülünce nişasta ile karıştırılır. Kazanın altına da yakılmaktadır. Nişasta ile karıştırılmakta olan şire kazana dökülür ve şire uzun bir süre karıştırılmaya devam edilir. Kollu tas ile şire de savrulmaya devam eder. Bal rengine ulaşıncaya kadar karıştırılan malzeme daha sonra ateşten alınır. Siverek üzümlerinden yapılan şireden çok farklı tatlılar yapılmaktadır. Şire Üzümünden Hangi Tatlılar Yapılır? Şire üzümünden yapılan tatlılar özellikle köme de denilen sucuktur. İçine ceviz ve fıstık koyulan bu sucuklar doyurucu ve besleyici tattır. Bastık veya pestil de yine şireden yapılmaktadır. Bunun yanında dilme, muska, reçel gibi farklı tatlar da yine şire üzümü ile yapılmaktadır. Siverek üzümü doğrudan yenilmeye de uygundur ve ağızda bıraktığı tatlı tat ile birlikte herkesin severek yemesini sağlamaktadır
Siverek şire üzümü bölgenin en önemli meyveleri arasında yer alır.

Siverek Şire Üzümü

Siverek şire üzümü bölgenin en önemli meyveleri arasında yer alır. Kendisine özgü yapısı ve tadı ile lezzetli bir meyve olan Siverek üzümü şekerli yapısı ile farklı tariflerin hazırlanmasında da tercih edilmektedir.

Siverek Şire Üzümü " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank"> Siverek Şire Üzümü Nedir?

Şanlıurfa’nın ilçesi Siverek’te yetişen üzümler olan Siverek Şire üzümleri kendilerine özgü tatları ile dikkat çeker. Şire üzümü dökürgen yapıdadır ve özellikle çok şekerli olması sayesinde tatlı tadı vardır. Şire üzümünden bastık, dilm, muska, pestil gibi farklı gıdalar yapılmaktadır. Üzümden yapılan besinler şire olarak adlandırılır. Şire, bölgede yetişen üzümden yapılan besinlerin ortak adıdır.

Üzümlerin çürükleri ayıklama sonrasında yıkanır. Ardından sal olarak adlandırılan teknenin üzerine boşaltılmaktadır. Üzümlerin üzerinde dağdan getirilmiş olan şire toprağı olarak anılan ve pudradan daha yoğun olan toprak eleme yöntemi ile dökülmektedir. Toprak, şirenin saydam olmasını sağlayacaktır. Toprağın dökülmesi sonrasında üzüm çiğnenmeye başlanır. Salda ezilerek çıkarılmış olan üzüm suyu kovalar ile kazana alınır. Ocağın altı yakılır ve kaynayınca da ocağın altında bulunan ateş çekilerek söndürme işlemi yapılır. Biraz soğuma sonrasında kazanın içinde bulunan şire bakır leğenlere alınır. Soğuma sonrasında ise maşere kazanın dibinde kalan topraklar temizlenecektir.

Nişasta ile su yoğurulur ve boza kıvamına getirilir. Şire daha sonra dikkatli şekilde süzülür. Şire süzülünce nişasta ile karıştırılır. Kazanın altına da yakılmaktadır. Nişasta ile karıştırılmakta olan şire kazana dökülür ve şire uzun bir süre karıştırılmaya devam edilir. Kollu tas ile şire de savrulmaya devam eder. Bal rengine ulaşıncaya kadar karıştırılan malzeme daha sonra ateşten alınır. Siverek üzümlerinden yapılan şireden çok farklı tatlılar yapılmaktadır.

Şire Üzümünden Hangi Tatlılar Yapılır?

Şire üzümünden yapılan tatlılar özellikle köme de denilen sucuktur. İçine ceviz ve fıstık koyulan bu sucuklar doyurucu ve besleyici tattır. Bastık veya pestil de yine şireden yapılmaktadır. Bunun yanında dilme, muska, reçel gibi farklı tatlar da yine şire üzümü ile yapılmaktadır. Siverek üzümü doğrudan yenilmeye de uygundur ve ağızda bıraktığı tatlı tat ile birlikte herkesin severek yemesini sağlamaktadır

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve urfaguncel.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.