Birecik
Birecik
Şanlıurfa’nın ilçeleri arasında tarihsel dokusu ile öne çıkan Birecik, 100 bine yaklaşan nüfusu ile büyük ilçelerden birisidir. Orta Fırat bölümünde yer alan ilçe, Şanlıurfa şehir merkezine 83 kilometre uzaklıktadır. İlçedeki evler, ırmak boyunda yer alan dar bir düzlükte ve bunun gerisinde yükselmekte olan dik bir yamaç üzerindedir. Yamaç üzerinde aynı zamanda kale de bulunmaktadır.
Birecik özellikle aktarma yeri olarak tarih boyunca öne çıkan bir yer olmuştur. 1950’li yıllarda ilçeye Birecik Köprüsünün yapılmış olması da ilçenin önemini tekrar önemli hale getirmiştir. Özellikle ilçe civar illere gitmek isteyenler için de önemli bir konumdadır.
Birecik Gezilecek Yerler
Birecik gezilecek yerler tarihsel dokusu ile ilçede pek çok önemli yer öne çıkıyor;
Birecik Köprüsü; 1956 yılında kullanıma açılan köprü dokusu itibariyle Şanlıurfa’nın yapısına uyan, adeta bölge ile bütünleşmiş bir görünüm sergilemektedir. 10 metre genişliğinde ve 720 metre uzunluğunda olan köprünün iki tarafından da yaya kaldırımları bulunmaktadır. Birecik Kalesi; Fırat nehrinin doğusunda kalkerli sert kayalık üzerinde bulunan kale, üzerindeki beyaz kalker yüzünden Beyaz Kale olarak da anılmaktadır. Asurlular zamanında inşa edilen kale, tarihte pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Birecik Evleri; kendilerine özgü mimari yapıları ile öne çıkan evler, özellikle çevre ile uyum göstererek görünümün en iyi şekilde tamamlanmasını sağlıyor.Ayrıca ilçede Şah Cenabettin Türbesi, Mahmut Paşa Camii ve Kethüda Camii de görülmelidir